Reflexiones alrededor de Geekonomía

Home / Factorsim / Reflexiones alrededor de Geekonomía
De
En Factorsim

Reproduzco aquí el vídeo-entrevista que Hugo Pardo hizo a Mariona Grané (profesora de la UB, y miembro del grupo de investigación consolidado LMI),  y a Antonio Bartolomé, director del LMI, en el marco de Geekonomía, el primer libro de la colección Transmedia XXI de la UB.

Geekonomía es un libro que reflexiona sobre la información y la educación en el entorno abierto de red.

 • Capítulo 1. Sobre buzzwords y conceptos marco de la geekonomía.
 • Capítulo 2. Un estudio de caso de nuevas formas de intermediación: los open access journals.
 • Capítulo 3. La geografía cambiante del planeta Web 2.0: transformación narcisista e identidad única.
 • Capítulo 4. La crisis de la universidad iberoamericana en el postdigitalismo: liderazgo social o marca blanca.
 • Capítulo 5. El dulce discurso de la I+D+I. Entornos significativos o voluntarismo.

El libro se puede descargar libremente desde su web, pero hay que decir que la versión impresa invita aún más a su lectura.


Más info [1], [2], [3]

miguel.angel@factorsim.com'
tak

Se muestran 2 comentarios

 • annacodi@gmail.com'
  Anna

  Hola de nou. He vist les dues entrevistes que destaques i m’han agadat molt. Ja tinc el llibre, n’he descarregat la versió CC que després de sentir allò que comenta Antonio Bartolomé, crec , tal com diu ell mateix, que ens apropem i que aquest és un pas més, un pas intermig en l’assoliment de l’objectiu: la distribució lliure i compartida de la informació i la transformació en coneixement. Felicitacions per donar-nos una nova dimensió una mica més lliure a Transmedia XXI.

  Personalment em sembla mentida com en ple segle XXI, l’educació superior encara es nodreix i es gestiona per mitjà de calaixos estancs i tancats on existeix poc o ben poc, la distribució lliure de la informació i dels coneixements. Aquests continuen sent com una joia que cal preservar i només mostrar a uns pocs, sota un segell d’autoria única que fa escalar posicions i augmentar currículums. És aquest l’efecte que em fa quan, dins d’aquest món universitari, en el qual ja fa més de 15 anys que li prenc el pols, faig una mirada general i veig que poca cosa ha canviat. A l’entrevista amb Mariona Grané s’hi fa referència, ella parla i dubta en triar la paraula alliberar per referir-se al professorat però crec que és el mot just que descriu la situació que vivim: alliberar els professors per a alliberar les formes com aprenem per, alhora, alliberar-nos (que no significa deslliurar-nos) de la lletra impresa entesa com fins ara. L’aparició de la impremta va democratitzar i popularitzar la cultura escrita, va canviar també la manera d’educar, a través de manuals escrits i per mitjà també de noves maneres de treballar per als professors. I no us sembla que en ple segle XXI la cultura digital també haurà de suposar una revolució si més no semblant? Entre tots ens toca treballar, conèixer i compartir per canviar les coses.

pingbacks / trackbacks

 • [...] Fabio Tarasow, en Proyecto PENT de Flacso Argentina. • Paul Capriotti, en Bidireccional. • En el blog de FactorSim. • Emilio Quintana, en Blog Nodos ELE. • Ricardo Román en Emprende Futuro. • Yamil [...]

Dejar un comentario

PUBLICAR COMENTARIO Volver arriba


8 − = 2

Contáctanos

Puedes enviarnos un mensaje si tienes quejas o quieres felicitarnos, o para contarnos algo, te responderemos :D